Vid vägskälet

 Vid vägskälet längre ner i byn

 

 

I vägskälet längre fram i byn bodde en änka vid namn Maria Lönn. Hon hade dock inga djur.

 

Väster om henne hade Birger och Tea Olofsson sitt torp med ett antal kor, gris och höns.

Birger arbetade på järnvägen som banarbetare och Tea skötte sysslorna hemmavid. 

Han var även en duktig skidåkare och hade en diger prissamling hemma. 

Birger och Tea hade även begåvats med en dotter, Birgit, som undertecknad tillbringade skolgången under grundskoletiden tillsammans med. 

Efter att i vuxen ålder utflyttat, för arbete i andra städer, finns hon åter på hemmastället tillsammans med sin man Björn.




 

Granne med Birger och Tea finns ett torp där Gustaf och Agda Niklasson framlevde sina dagar  tillsammans med sin son Ingemar. På den gården fanns kor och höns som Agda skötte. 

Gustaf arbetade inom byggbranschen i Sundsvall och hjälpte till på torpet på fritiden. 

 

 

 

Vid vägskälet i byn hade Lennart och Ester Svensson sitt torp som födde några kor, gris och höns. Ester skötte som brukligt var på den tiden, sysslorna hemma på gården då Lennart var verksam inom byggbranschen. 

Han sålde även tillsammans med sin kusin Pär Carlgren från Alnö, frukt på torget på  lördagarna, dit han körde frukten på vagn, dragen av en Epatraktor av märket Chevrolet. 

Lennart hade mycket bra idéer, som att göra monteringsfärdiga stugor. 

Jag arbetade några år att tillsammans med Lennart förfärdiga dess uppe på lagårdsvinden.  Några levererades till Alnö dit dom fraktades med Kristmanssons BM Viktor, med           undertecknad och Lennart sittandes på lasset. Då ingen av oss hade bil eller körkort var detta ett enkelt sätt att ta sig till arbetsplatsen istället för att gå. 

En leverans gick till Bullås Alnö och blev allt annat än angenäm. Då termometern visade minus 22 grader var vi ganska frusna och stela vid framkomsten. 

Jag jobbade med Lennart ett antal år, först i Sundsvall sedan i Stockholm där Lennart blev kvar under resten av sin levnad. Ester stannade kvar hemma på torpet i Gudmundsbyn.

 

Snett emot Lennart och Esters ställe låg en liten stuga som beboddes av en äldre kvinna vid namn Alma Näs. Hon hade inga djur och hon var rörelsehindrad. Till sin hjälp hade hon två käppar med vilkas hjälp hon förflyttade sig med, bl.a. till utedasset. Hon hade ingen el i sin stuga, utan lyset var i form av en fotogenlampa och värmen tillfördes via en vedspis.

Granne med Alma hade Oscar och Edit Nilsson sitt jordbruk, där de bedrev mjölkproduktion samt hade häst och hushållsgrisar. 

Dom hade två hemmaboende söner. Sture och

Tore. Erik, en halvbror till dom bodde på  Bodaborg under många år. Dock levde han  sedermera i Sundsvall och hjälpte torgförsäljarna med diverse uppdrag.

Mina föräldrar umgicks mycket med Oscar och Edit och som barn följde jag med till dom många lördagskvällar och satt klistrade vid radio- apparaten lyssnande till Hylands Hörna.

Hela familjen var religiös och engagerad i Filadelfia församlingen. Dock inte Oscar så  allvarligt, vilket ledde till att han och pappa ibland försvann ut till stallet där det  inmundigades några rejäla supar. Troligtvis med Edits goda minne. Han ville dock inte visa detta för henne. 

Min bror Allan, som ofta var med, och jag fick följa med Sture och Tore upp på botten som man sa. Där drog vi bibelcitatsnummer ur en skål, som bröderna sedan slog upp i bibeln och läste för oss.

Det var enklare förr och framför allt billigare nöjen.

Tore bedrev även söndagsskoleverksamhet i byarna under många år. Ibland i hemmet med ofta på Öråkersgården, samt ordnade utflykter tillsammans med bussägaren Nils Thoresson. Det var bl.a. till Åstön och flera andra ställen. Det var populärt bland oss ungar. 

 

Granne med Nilssons befann sig familjen Kristmansson, Johan med frun Karin, samt barnen Eddy och Monika.

På gården bedrevs mjölkproduktion och även försäljning av jordbruksmaskiner. Främst  höhissar när de blev populära. Johan monterade även dess hissar ute på gårdarna.  Han spelade även i dansband och hämtades på lördagkvällarna av droskägaren Ture Nyman med sin sjusitsiga Dodge. På den tiden rymdes orkestermedlemmarna inklusive instrumenten i en droskbil. 

På gården fanns oftast också en dräng anställd som hjälpte till med jordbrukssysslorna. 

Ett rum på övervåningen hyrdes ut till en äldre man och ibland hyrdes även gårdshuset ut.



Not. Maria Lönn, där bor Åke och Ing-Marie Johansson Gudmundsbyn 130

      ”Väster om Maria Lönn” bor Birgit Bergman och Björn Lindeberg Gudmundsbyn 133 I Niklassons hus finns         Elin Isaksson med familj Gudmundsbyn 135.

       Alma Näs hus rivet,  idag bor Daniel och Karolina Jönsson Gudmundsbyn 120

      Oskar och Edit Nilsson senare Sture Nilsson; nu Anders Tolblad m fam Gudmundsbyn 117