Berättelse 28

Inger Kölestams berättelser

Inger Kölestam har lämnat två berättelser för publicering på vår hemsida.

Hon har tidigare berättat om en brevväxling mellan Skönvik och Amerika.


Den ena berättelsen är de minnen och tankar hon får när hon tittar i sin "Gröna betygsbok".

Den minner om personer och händelser från de första skolåren.


Den andra berättelsen är en berättelse i visform. Den beskriver en skolresa till Oslo och

Stockholm 1951. Den innehåller även fotografier som stöd för berättelsen.


Här kommer en Ingers beskrivning  om sig själv.


-  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -  -

Första 7 åren av mitt liv bodde jag i ett litet vitt hus på andra sidan av den “stora vägen” nästan mitt emot Gångvikens skola. Huset finns inte kvar, det ligger ett annat hus där, möjligen är det ombyggt, troligtvis nybyggt.

Lite längre upp mot höjden bodde Gunnar Wiström som jag har sett finns som ledamot i er styrelse. Gunnar, kunde jag återknyta kontakten med när vi under några år i slutet av 60-talet bodde i Timrå och var aktiva i Friluftsfrämjandet.


När jag var i 7-8 års åldern flyttade vi till  Birsta, Området kallades “Lisatå” och låg strax nedanför Wågströms affär. På den tiden tyckte jag att Lisatå var ett fruktansvärt fult namn, idag tycker jag nog att det rätt fint. Min föräldrar sålde huset någon gång under 60-talet och flyttade till Timrå.


När jag började i skolan 1945 bodde jag i Finsta och när jag slutade efter årskurs 6  (1951), bodde jag i Birsta.

Betygsboken spänner över åren 1945-1951.


Jag hade sökt till Realskolan i Timrå för att börja där höstterminen 1951, det året övergick realskolan till Enhetsskola som var en treårig försöksskola, ett mellanting mellan vårt nuvarande högstadium och gymnasium och utbildningen skulle vara jämställd med en realexamen.

När jag slutade efter 3 år, ville jag söka till lärarutbildning, men var ett år för ung.Jag la mina planer på läraryrket åtsidan och började arbeta på kontor. Så småningom träffade jag min blivande man, vi gifte oss och fick barn. Bodde under några år i Sundsvall.

På grund av min mans arbete flyttade vi ner till Stockholmstrakten, en period under slutet av 60-talet var vi tillbaka några år, för att åter flytta tillbaka till Mälardalen och bor nu sedan drygt 40 år i Bålsta.Mina svärföräldrar hade ett sommarhus på Alnön, i Tranviken, ett underbart hus som låg alldeles vid vattnet med båthus och brygga. Där tillbringade vi många härliga somrar. Huset har vi inte kvar.Numera är jag pensionär sedan ett antal år, håller kurser i släktforskning och en kurs att läsa och tyda gamla texter, 1600-talet och framåt,

spelar bridge, reser ganska mycket (har ett mål att besöka alla huvudstäder i Europa) samt några revisorsuppdrag.

Med vänlig hälsning

Inger