Noteringarna från studiecirkeln är ett levande dokument. Det finns mycket att forska om vad det gäller skolorna i området Skön Norra. Tiden för kvällens studiecirkel räckte mest till att ta fram namnen på alla skolor. Några fotografier togs också fram, vilka vi kan komma att visa på Facebook och hemsidan när vi har mer info om skolorna. Så det skulle vara trevligt om vi alla, även du som inte har möjlighet att komma till studiecirklarna, har möjlighet att forska och komma med information. Mejla till info@skonsnorra.eu
Skolan på försörjningshemmet i Birsta. I början av 1900-talet gick två av föreningsmedlemmarnas pappor i småskolan där.
Kyrkskolan Foto 02091 från 1898 Kyrkskolan förstördes av brand 1961
Fillan från 1946. Ersatte Gärde skola. (Foto 02213)
Gärde skola
Hillsta skola 1870-talet (Foto 01882) Fram till 1969-70 fanns huset som sedan ”försvann”
Öråker skola 1883 (Foto 01880). Lades ner i mitten av 1940-talet. Huset användes en tid som samlingslokal av byborna med många aktiviteter. Se berättelsen om skolan.
Någon berättade om en bröllopsfest man haft där.
Skolhuset är idag privatbostad. Lärarbostaden, en stor tvåvåningsbyggnad finns strax intill och även det huset är privatägt idag.
Gångvikens skola sedan 1833.(Foto 01003-1) Firar således 90 år 2023. En skrift har sammanställts av Sköns Norra intr.förening inför jubileet som firas 2023-05-27.
Leif Ö berättar att när han gick där i mitten av 1940-talet fanns ingen matbespisning utan man fick ta med sig smörgåsar hemifrån. Senare serverades gröt i skolan.
Ljustadalens skola finns kvar idag med undervisning från låg t.o.m. högstadiet.
Bolagsskolor, dvs tillhörde sågverken
Skönviks bolagsskola. (Foto 00452) Första skolhuset brann 1870. Då gick 69 elever där. Bostäderna bestod av 10-11 bolagskaserner. Bilder finns
Sunds bolagsskola
Finsta bolagsskola (Foto 02564) Skrivelse finns från Umeå universitet hos Leif Ö. Där står bland annat uttrycket ”Å alla dessa barn” Spännande att läsa den framöver.
Tunadal bolagsskola
Många av studiecirkelns deltagare f 40-50 talet berättar att man gick högstadiet i Skönsbergs eller Hagaskolan.
På frågan om några hade fått sig en smäll av läraren, skrattade flera och sa ”Jodå visst hade man fått sig en snytning….” Ett glatt minne idag trots allt.
Pratade man på lektionerna och fick tillsägelser tre gånger, blev straffet att man blev utan mat en dag.
Vi konstaterade att skolagan upphörde först 1979.
Under krigsåren fick man hjälpa till att plocka lingon och kottar (frökottar) och vara med och sätta potatis.
I varje klassrum fanns en sparbössa. Det var en grön metallåda, där varje elev hade sitt fack. Man fick lära sig ekonomi via tidningen Lyckoslantens Spara och Slösa!
Flourtanten minns man och med en rysning berättades det om Calmettevaccineringen i skolan. Denna var mot TBC Tuberkulos. Det var fler som genomgått s.k. skärmbildsundersökning.
Skola på lördagar omnämnes och därmed Roliga timmen.
Någon minns från Fillans skola då maten som tidigare lagats där kom att skickas frånHaga skolans kök. Ofta var den kall innan den serverades. Man var snälla mot varandra och bytte maträtterna. Gillade man inte ärtsoppa tog någon kamrat hand om den och den dagen åt man mackor. Eller inlagd sill, när den serverades var det byte till den som älskade sillen.
Någon berättar med rysning om fiskbullar .! Absolut det värsta och något som man aldrig skulle tänka sig äta än idag.
Minnen kom om idrottstävlingar på IP. Kast med liten boll, 60 meter, längdhopp och stafett.
Många glada minnen.
Det kommer fler tillfällen då vi fortsätter våra minnen kring skolorna.