Tankar och minnen vandrade mellan deltagarna. Noteringarna är ett försök att dokumentera vad som sades under träffen. Det är ett levande dokument, som kan och ska rättas upp, fyllas i och läggas till med nya minnen. Något som vi alla kan hjälpas åt med.
Aduddas kiosk i Gångviken ägdes och drevs av Augusts Ledin.
Kiosken var en samlingspunkt för ungdomar på 50-talet.
På frågan om man smet från skolan och handlade, svarade Ove Tjärnberg JA
medan Nisse Tjärnström samtidigt svarade NEJ. Muntert blev det då på mötet och likaså efter informationen att man sålde ”gummin” från en automat vid kiosken.
Aduddas kiosk och bostad låg nära intill varandra. Någon minns dottern Ing-Britt Ledin.
Bild 00730 finns på huset från förr. Huset finns kvar 2023
Bild finns på kiosken.
Finsta kiosken fanns redan 1957 konstaterades det. Innan kiosken fanns en bilverkstad där som förstördes av en brand. För att få driva kiosk vid den tiden måste man ofta ha ett handikapp.
Kiosken vid färjeläget – Pressbyrån. Bild 02015 Intill en liten korvkiosk Burras kiosk.
En kiosk (utan namn)någon minns att ägaren rökte cigarr och det luktade illa.
Gångviken kallades för Komplementsamhället, detta då det fanns så många butiker och caféer där. 5 caféer som ofta besöktes av sjöfolk.
Svennes speceriaffär låg nära Aduddas kiosk.
Frisör Lindström på dagarna och sålde korv på kvällarna.
Berättades om en person som skrev ”Kommer strax” på en skylt. Var sedan borta i 3 veckor. Vid ett tillfälle behövde han och fick personen hjälp av kompisar som drog honom hem på en spark. Det var tungt som bara den att dra sparken med ”gubben” sittandes på. Väl framme klev han av tackade och gick in.
Ture Nymans taxi, bodde nedanför Gångvikens skola. Hade en chaufför anställd som var gift med Nymans dotter, han kallades för Korea. Korea var en stilfull man och ägde i mitten av 1950-talet en Triumph sportbil, något som var mycket ovanligt vid den tidpunkten. En berättelse, sann eller inte, var att han vid ett tillfälle körde om en ambulans vid utryckning. Namnet Korea kom sig förmodligen att han bodde i bostadsområdet Korea, vilket byggdes upp under Koreakriget på 1950-talet. Området kallas än idag för Korea, i alla fall för många äldre personer.
Namn på hus som nämndes, Boston och Kreta. Kreta var tjänstemannabostad och var ett vitt hus. Boston var rödmålat. Hundkojan var ytterligare ett hus där endast chefer fick bo. Efter 1950 utrustades huset med vatten och WC samt badkar. Något som då inte fanns i andra hus.
Matvarubutiker:
Höglins i Skönvik. Ahlins
Stranna Skönvik Foto 02382
Wågströms med Konsum intill
Pettersson (ner mot järnvägen Västland)
Verner Eriksson mitt emot Gångvikens skola
”Kontanten” Foto 01647 låg nära Tele-radio. Kallades så för det var bara kontanter man handlade med, dvs inte att handla på bok som var vanligt förr.
Butik i Hammal med bl.a. handlaren Pier (kom från något av baltländerna) Här fanns en manuell bensinpump. Minnen kom att här kunde man glädjande köpa Hundbomber. Spännande var det inför julskyltningen, då ett lakan hängdes för i det enda skyltfönstret och vad som sedan skulle komma att visas inför julen. Varor kördes ut från butiken med bl.a. ägarens trehjuliga flakmoppe. På samma sätt fick han hämta varor inne i stan på Haakon, som då låg i Magasinshusen. Pier saknade körkort. På frågan om han inte skulle köpa egen bil att köra ut med kom svaret. ”Först arbeta i fem år, sedan tänka på saken”.
Handlare Persson – en lanthandel med livsmedel. Låg nära järnvägen invid Märlobäcken.
Franssons sportaffär – plats Jeriko nära Märlobäcken.
Handelsträdgård Sven Norman, levererade bl.a. blommor till Kyrka och SCA.
Konsumbutiker man minns:
Konsum Skönvik. Flyttade 1947 till Norravägen, handlare Ruben Godhe. Förutom mjölk, specerier, hade även posten. Brevbäraren Elsa drog posten på spark vintertid Foto 01051
Konsum 3:an Gångviken
Konsum 2:an Sund
Konsum Sund
Konsum Finsta Rahmström Timrå Konsumförening
Johannedals Kooperativa Foto 1883 Huset finns kvar 2023.
Telefonväxel fanns fram till 1940-talet i huset vid Finsta bageri.
Varucentralen i Gångviken kallades spökhuset, låg nära Aduddas kiosk. Foto 2097 På bilden visas en lång kö av folk som kom för att köpa penninglotter, som var ett nytt lotteri 1940. Många ägare har funnits till detta hus, upp till 50 ägare sägs det. En av dem var Pelle Lindström, händ idrottsman.
Kafé Nybo och Konsum i Gångviken Foto 01008
Foto 01062 visar ett kafé. Hoppas frågan kan ställas via hemsidan eller kommande Facebook om vilka som är på bilden och vilken kafé. Hultmans skrädderi nämns när bilden visas??
Foto 1943 Valters Bageri. Pelle Ledströms mormor Lydia Valter ägde bageriet. Hon var känd för sina goda mandelkubb. Huset tros vara från 1850-1870. Huset finns kvar idag och är privatbostad.
Ove Tjernbergs tillägg tid ovan redovisat.
Hos Verner Andersson arbetade min skolkamrat Ulf Andersson som springschas på sin lediga tid, och till den affären kunden vi barn springa och inhandla diverse sötsaker som t.ex. bröstsocker som var mycket prisvärt och gott. Det var en hård lång sötsak gjuten med ett snöre inuti, som säkert var mycket befrämjande för en del ungars karies enär tandborstning inte var så högt prioriterat för dom flesta.
När livsmedelsförsäljningen upphörde startades en sportaffär därstädes av en man vid namn Sundström, där kunde man inhandla diverse sportutrustning samt få skridskorna slipade för en smärre kostnad- om jag minns rätt var den två kronor paret. Han gjorde bl.a. en typ av slipning som kallades skålslipning som i mitt tycke var ett under av högteknologi och ganska effektivt.
Handelsträdgården i Vestland startades upp av Sven Nordman och hans hustru Ingrid och fick namnet Blomsterkällaren. Sven hade odlingar på sin stora tomt, vilka han avyttrade i första hand till SCA Ortviken där han skötte gräsytorna med hjälp av två anställda. Ingrid skötte deras lilla butik, som var belägen i huset källare, med försäljning av blommor och andra blomsterarrangemang till privatkunder.
Sven och Ingrid var barnlösa och när dom på ålderns höst inte längre orkade driva rörelsen försåldes densamma.