Lin och vav

Lin och vävning     

Affisch använd vid Melpa Linförenings besök på studiecirkeln.

Det är känt att lin odlats i Skön från 1920 till början av 1950-talet. Jorden ansågs emellertid inte särskilt lämplig eftersom den var alltför tung, lerig och när jordbruket ”industrialiserades” minskade också lönsamheten för odling i mindre skala.   

I Sköns Norra Intresseförening har vi kommit att intressera oss för lin. Några bilder av Lindor Forsgren från 1940-talet väckte vårt intresse.

Linet, är en växt som haft stor betydelse i vår bygd, såväl för framställning av tyger till kläder, dukar och handdukar som tillverkning av rep och linolja.



Eftersom vår nyfikenhet var väckt beslöt vi att bjuda in, Melpa Linförening. Inom Melpa ser de som sin uppgift att bevara kunskapen om den traditionella hanteringen av lin.

Mari-Ann Backman och Karl-Erik Dahlin och Gun och Bengt Hammarberg hade hörsammat vår inbjudan till prästgården i Skön, där vi har våra studiecirkelträffar.

Med sig hade de en linlåda, en låda som visade prov på såväl linfrö som färdiga produkter. Proverna vandrade runt bland deltagarna och Mari-Ann berättade medryckande och fick många frågor från intresserade åhörare.

Många har säkert gamla linnedukar och handdukar i sin ägo. Arvegods som de är rädda om och knappt vågar använda

Efter att ha lyssnat på Mari-Ann och Gun har jag förstått att dukarna och handdukarna mår bra av att användas.

Jag  fick också lära mig vilket de flesta redan vet att man ska rulla sina linnedukar efter tvätt inte vika dem eftersom det kan skada textilfibern.

Vårt samarbete med Melpa kommer att fortsätta. Redan den 5 juni kommer de till församlingsgården i Skön och Afternoon tea,. Då med en ännu större linlåda.

Jag kan bara rekommendera ett besök.

Kanske kommer jag att så en plätt lin i vår. Sedan är det bara att repa frökapslar, torka, röta, torka, bråka, skäkta, häckla, spinna, tvinna, Om vi sedan har någon ork kvar väver frun, till våren, ett fint tyg till mig.

Melpa Linförening vid besök på studiecirkeln 2010 04 19 med information om linberedning och linodling. Föreningen kommer att närvara tillsammans med oss på kyrkans Afternoon Tea i juni 2010. Även Vävstugan från Johannedal var inbjudna och även de kommer att medverka vi Afternoon Tea. Ett 25-tal personer hade mött till informationen som gav en mycket intressant inblick i hanteringen av lin.

 

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02141

Melpa Lins linskåp.

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02141-1


Föredrag om linberedning av Mari Ann Backman Melpa Linförening.

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02141-3


Gun Hammarberg Melpa linförening framför linskåpet.

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02141-4

Melpa linförening på besök på studiecirkeln våren 2010

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02141-6

Vid Sköns kyrkas Afternoon Tea 5 juni 2010 deltog vår förening tillsammans med Sund Väv och Melpa Linförening med en utställning. Nedan några foton från utställningen

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02147-2

 

(Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02147-1)


Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02147

Ur Sköns Norra Intresseförenings samlingar 02147-4